PRETRAGA GUMA

Detaljan vodič za kupovinu auto guma

Detaljan vodič za kupovinu auto guma

Svedoci smo da su zime u našem podneblju postale sve blaže i sa sve manje snežnih padavina. Iz tog razloga mnogi vozači se sve kasnije odlučuju za prelazak sa letnjih na zimske pneumatike i obrnuto. Pored vremenskog faktora, bitnu stavku u odabiru adekvatnih pneumatika igra i ograničen budžet vozača u Srbiji koji se neretko odlučuju i za kupovinu polovnih guma. Mi ćemo se u narednom tekstu potruditi da vam pomognemo i olakšamo u izboru pravih pneumatika za vaše vozilo.

 

Kada počinje zimska, a kada letnja sezona?

Iako je već opšte poznato, nije zgoreg ponoviti da su prema zakonu o saobraćaju vozači u Srbiji obavezni da imaju zimske pneumatike u periodu od 1. Novembra do 1. Aprila u slučaju kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Važno je napomenuti da u periodu godine kada ovaj zakon nije na snazi niste u obavezi da vozite na letnjim gumama.

 

Izbor guma je potrebno prilagoditi određenim vremenskim uslovima (tj. sezoni). 

Da li letnje gume mogu da se voze zimi? Ne, nikako.

Ne samo da ćete na taj način prekršiti zakon, nego ćete time dovesti u pitanje vašu, ali i bezbednost svih ostalih učesnika u saobraćaju. Vožnja na letnjim gumama u zimskim uslovima će značajno povećati zaustavni put, a vrlo lako se može desiti da prilikom kočenja izgubite i kontrolu nad vozilom.

 

Da li zimske gume mogu da se voze leti? Mogu, ali se ne preporučuje.

Glavni razlog je ponovo bezbednost. Zimska guma je sačinjena od smeše koja je prilagođena zimskim temperaturama, pa ona na visokim temperaturama postaje značajno mekša (ali ne u dobrom smislu, zbog njene kompoziture) što smanjuje trakciju i produžava zaustavni put. Samim tim guma se brže haba i više se “troši”

Razlika između zimskih i letnjih guma

Da li gume za sve sezone predstavljaju najbolje ili ipak samo kompromisno rešenje?

Gume za sve sezone predstavljaju kompromisno rešenje, ali u kompromisnim uslovima! Veliki broj korisnika guma za sve sezone zadovoljan je njihovom trakcijom, kretanjem po snegu i ledu, sve dok su temperature u umerenom plusu ili minusu. Većina dugogodišnjih korisnika ove vrste pneumatika biva veoma (pozitivno) iznenađena kada promeni odluku i pređe na namenske gume za letnje i zimske uslove.

 

Naše mušterije često umeju da traže m+s gume, a da ustvari misle na gume za sve sezone. Da li je to isto? Najkraće rečeno - nije, osim u retkim graničnim slučajevima.

M+S oznaka predstavlja englesku skraćenicu za Mud + snow, odnosno blato + sneg. Ovu oznaku možete naći na svim zimskim gumama, ali i na nekim gumama za sve sezone koje su prilagođene za vožnju u snežnim uslovima i po blatnjavom terenu.

 

Na sledećem linku možete detaljno videti razliku u šari kod zimskih i letnjih, odnosno guma za sve sezone. 

 

Koje se sve oznake mogu naći na gumama?

Oznake na pneumaticima često umeju da zbune vlasnike automobila. Informacije o veličini, nosivosti, maksimalnoj brzini ili starosti (DOT-u gume) nisu date u jasnom obliku kakav bi mogao da razume prosečan vlasnik automobila, već su iskazane kroz indekse, kodove, piktograme i sl. Iz tog razloga smo pokušali da na jednostavan način prosečnom vozaču objasnimo gde sve na gumi može pronaći važne informacije i kako se čitaju najbitnije oznake.

 

Da li gume imaju rok trajanja?

U većini zemalja ne postoji zakonska regulativa koja reguliše pitanje roka trajanja, odnosno starosti guma. Međutim, većina proizvođača, kao i nadležnih zakonodavnih tela preporučuje 6 godina kao granicu starosti kad su nove gume u pitanju, pod uslovom da su za to vreme gume bile skladištene i čuvane na pravilan način.

 

Šta je EU nalepnica i koje sve informacije možemo na njoj pronaći?

EU nalepnica na gumama je uvedena kako bi potrošačima pružila dodatne informacije i na taj način im olakšala odabir pneumatika. Ova nalepnica je nedavno i redizajnirana, pa se sada pored informacija o prijanjanju na mokrom putu, nivou buke i potrošnji goriva na njoj nalaze i podaci o proizvođaču, modelu i dimenzijama pneumatika, kao i piktogrami koji prikazuju da li je pneumatik adekvatan za teške zimske uslove i da li omogućava prijanjanje na ledu. 

 

Gde možete naći informaciju o veličini gume koja odgovara vašem automobilu?

Prilikom kupovine novih guma potrebno je obratiti pažnju na njihovu veličinu. Ukoliko niste sigurni koja je odgovarajuća veličina guma za vaš automobil, ovu informaciju možete najčešće pronaći na unutrašnjoj strani poklopca za gorivo ili na nalepnici koja se nalazi na vozačevim vratima. Ukoliko i dalje ne budete sigurni, budite slobodni da nas kontaktirate i mi ćemo vam u tome pomoći.

Oznake na gumama i EU nalepnica

Niža, srednja ili viša klasa guma?

Potrebno je prilagoditi tip pneumatika tipu automobila. Na primer, nema potrebe stavljati na Fiat Punto ili neko manje gradsko vozilo UHP (ultra high performance - ultra visoke performanse) gumu. Sa druge strane za snažnije, veće i teže automobile bi bilo poželjno stavljati pneumatike iz više klase kako bi vozilo postiglo maksimalne performanse tokom vožnje ili ipak pružilo dodatnu bezbednost u nekim graničnim slučajevima.

 

Prilikom odabira guma možete pogledati i neke od rezultata aktuelnih testova guma (npr. ADAC ili Autobild testovi). Rezultati objavljeni u ovim testovima mogu dosta da pomognu pri odabiru, ali i da vam uštede novac.

 

Zašto je bitan gazeći sloj?

Još jedna stvar o kojoj se retko razmišlja jeste da bi gazeći sloj gume trebalo prilagoditi planiranim uslovima vožnje.

Tri najčešća tipa šara gazećeg sloja gume su:

  1. Simetrični - najčešći tip šare na gumama za putnička vozila. Ovaj tip guma spada u kategoriju jeftinijih. Mogu se slobodno rotirati kako bi se ujednačilo njihovo habanje.
  2. Asimetrični - ovaj tip šare se najčešće nalazi na gumama za sve sezone. Ovaj tip guma ima dva odvojena dizajna gazećeg sloja namenjena za bolji odvod vode i za vožnju u suvim uslovima.
  3. Usmereni - ovaj tip šare karakterističan je za zimske pneumatike. Odlično su se pokazale kada je u pitanju vožnja po mokrim putevima, ali i u vožnji po snegu ili blatu.

 

Dva seta guma tokom godine ili samo jedan?

Svakako da je najbolja opcija da imate po jedan set zimskih i letnjih guma koje ćete menjati u skladu sa sezonom. Na taj način ćete dobiti umereniju potrošnju guma, bolje i bezbednije uslove tokom vožnje, smanjenu potrošnju goriva i što je najbitnije duži vek trajanja pneumatika. Kada je reč o isplativosti, sigurno je da će vam ova, u startu naizgled skuplja opcija, biti isplativija nego da tokom cele godine vozite samo na zimskim gumama. Druga opcija je da tokom godine vozite na gumama za sve sezone, ali kao što smo već rekli, u slučaju oštrije zime ili ekstremno toplog leta ove gume se nisu pokazivale kao najbolji izbor.

 

Zaključak

Možemo zaključiti da postoji mnogo faktora koji utiču na izbor guma i da nije baš lako odabrati "one prave". Dakle, potrebno je odvojiti određeno vreme za analizu kako bi pronašli gume koje su u najvećoj meri u skladu sa vremenskim uslovima i stilom vožnje, ali i budžetom kojim raspolažete. Saveti koje ste pročitali će vam sigurno biti od koristiti, a ukoliko i dalje imate određenih nedoumica oko odabira guma budite slobodni da nas kontaktirate.

Pretraga guma
fb-pixel