PRETRAGA GUMA

Zimske gume od 1. novembra i samo ako ima snega

Zimske gume od 1. novembra i samo ako ima snega

Vozači u Srbiji od 1. novembra do 1. aprila moraju da imaju zimske gume na sva četiri točka, ukoliko je na putu sneg, led ili poledica, rekao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović.

Tu obavezu predviđa pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za učešće vozila u saobraćaju", rekao je Jovanović.

Ukoliko nema snega, leda i poledice, u tom periodu mogu da se koriste i letnje gume na svim točkovima, ali šara na gazećem sloju pneumatika mora biti najmanje četiri milimetara, kao i kod zimskih guma.

"Osim toga, ukoliko se vozila od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom", naglasio je Jovanović.

 

Vozači autobusa i kamiona moraju da imaju i lopatice za čišćenje snega.

Vozačima se savetuje da koriste zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila zbog promenljivog vremena, s obzirom na to da one imaju bolje prijanjanje na kolovozu i mnogo su bezbednije, a naročito prilikom naglog kočenja.

Kazne za vozače zbog neposedovanja i nekorišćenja zimske opreme iznose 3.000 i 5.000 dinara.

U zavisnosti od dimenzija gume i proizvođača, nabavka sva četiri zimska pneumatika sa montiranjem može da košta od 15.000 do 40.000 dinara.

Cene zimskih guma se uglavnom kreću od 3.500 dinara, koliko koštaju gume domaćeg proizvođača, pa do 10.000 za uvozne pneumatike.

IZVOR: MONDO

Pretraga guma
fb-pixel