PRETRAGA GUMA

Kako se zimske gume ponašaju leti?

Kako se zimske gume ponašaju leti?

Kako se bliži 1. april, što označava prestanak važenja Zakonske obaveze da na vozilu posedujete zimske gume, u cilju edukacije, ova, još uvek nedovoljno obrađivana tema podstakla nas je da anketirano vozače.

Konkretno pitanje naše ankete glasilo je: "Da li zimske gume vozite i tokom letnje sezone?"

Rezultati ankete pokazali su da čak 44% ispitanika letnju sezonu preveze na zimskim gumama, dok 7% to uradi samo ponekad.

 

Podsećamo da prema Zakonu ne postoji obaveza da se tokom leta koriste pneumatici koji nisu namenjeni letnjoj sezoni, ali su praktični testovi potvrdili da bi to bila sasvim razumna odluka koja doprinosi povećanju bezbednosti.

Zašto?

1. NIVO SIGURNOSTI narušen je činjenicom da je smeša od koje je napravljena zimska guma značajno mekša i optimizovana za bolje prijanjanje pri niskim temperaturama. Drugim rečima, guma postaje previše meka pri visokim temperaturama što smanjuje njenu trakciju i produžava zaustavni put.

2.  HABANJE GUMA tokom letnje sezone značajno je izraženo iz gore pomenutih razloga. Zbog mekše smeše koja joj u zimskim uslovima omogućuje bolje performanse, ona se tokom letnje sezone, usled visokih temperatura lakše pregreva i značajno više troši.

3.  ISPLATIVOST, koja je u ovom slučaju dovedena u pitanje, ne posmatra se samo s aspekta kupovine novih pneumatika već i kroz mogućnost nastajanja eventualne štete koju možete pričiniti sebi ili drugome u saobraćaju iz, sada već očiglednih razloga.

 

Pred vama je kratak snimak na kojem su pored statističkih podataka prikazani zaustavni putevi u zavisnosti od temperaturnih i klimatskih uslova saobraćaja.

Iako su gore navedeni razlozi argumentovani na više načina, praksa govori da postoji veliki broj vozača koji jednostavno ne žele da prihvate ovu činjenicu smatrajaću da je u pitanju teorija zavere kako bi se od naroda uzeo novac.  Uz razumevanje otežane finansijske situacije ističemo da u našoj ponudi postoje i pneumatici nižeg cenovnog ranga, a zadovoljavajućeg kvaliteta za letnje uslove, pa savetujemo da uzmete u razmatranje nabavku letnjih pneumatika.

Takođe, pažljivo osluškujući potrebe tržišta nudimo uslugu odlaganja guma u vansezoni po veoma povoljnim uslovima. Detaljnije o tome možete pročitati ovde.

Kedi vam želi sigurnu vožnju!

Pretraga guma
fb-pixel