PRETRAGA GUMA

Nove EU oznake na gumama (da sve bude još jasnije)

Nove EU oznake na gumama (da sve bude još jasnije)

Nova uredba o označavanju pneumatika koju je Evropska unija izglasala još prošle godine, zvanično je stupila na snagu od 1. maja 2021. Cilj ove uredbe jeste da pruži potrošačima bolju vidljivost i razumljivije oznake kako bi im se omogućilo da odaberu pneumatike koji odgovaraju njihovim potrebama.

Na ovaj način kod trgovaca na malo se stvara obaveza da na adekvatan način obaveste potrošače o proizvodu pre kupovine, bilo putem etikete na pneumaticima ili pružanjem informacija o proizvodu (putem vebsajtova, pisanih ponuda i drugih vidova komunikacije sa kupcem).

U nastavku ćemo navesti i ukratko objasniti sve promene koje su donete novom uredbom EU koja se odnosi na obaveze distributera pneumatika.

  1. U gornjem desnom uglu etikete uveden je QR kod koji omogućava pristup evropskom registru proizvoda za energetsko označavanje (EPREL) gde se mogu videti sve vrednosti na oznaci za određeni pneumatik, kao i početak i kraj proizvodnje traženog modela. Sve što je potrebno, jeste da pokrenete QR kod skener koji verovatno već imate na svom mobilnom telefonu i okrenete kameru telefona prema ovoj oznaci.
  2. U zaglavlju etikete su dodate informacije o proizvođaču i modelu gume, kao i o samim dimenzijama pneumatika.
  3. Kako bi se poboljšala jasnoća skala za ocenjivanje kod potrošnje goriva i otpora kotrljanja i prijanjanja na mokrom izbrisane su klase F i G.
  4. Na dnu etikete su uvedeni novi piktogrami koji ukazuju na to da pneumatik garantuje bezbednost i pokretljivost na snegu (3PMSF) i prijanjanje pneumatika na ledu (Ice Grip).
  5. Oznaka za nivo buke je redizajnirana pa je broj talasa zamenjen slovnom oznakom.

Bitno je napomenuti da će novi sistem označavanja od sada biti obavezan i za pneumatike za teška komercijalna vozila (kamione i autobuse).

Nova uredba će važiti za pneumatike koji su proizvedeni posle aprila 2021. godine, tako da će nove oznake početi postepeno da se pojavljuju na pneumaticima u prodaji.

Očekuje se da će oznake na pneumaticima u budućnosti dobiti dodatno proširenje, pa će se na njima nalaziti stepen habanja gume (abrazija) i radni vek pneumatika na putu (pređena kilometraža). Međutim ove promene ne treba očekivati u skorije vreme godina, jer je za početak potrebno utvrditi metode testiranja.

Ukoliko prilikom kupovine guma kod nas budete imali bilo kakvo pitanje u vezi sa tumačenjem oznake na gumama (bilo stare ili nove) budite slobodni da potražite pomoć, a mi ćemo se potruditi da vam sve nedoumice razjasnimo.
 

Pretraga guma
fb-pixel