PRETRAGA GUMA

Kako izgledaju zimske a kako letnje gume?

Kako izgledaju zimske a kako letnje gume?

Prema rezultatima ankete koju smo sproveli na temu raspoznavanja letnjih i zimskih guma, izveli smo zaključak da jedna šestina ispitanika nije znala ili nije bila sigurna kako da uoči ovu razliku.

U cilju edukacije vozača pripremili smo ovaj tekst, kako bismo pomenuti procenat smanjili ili (nadamo se) potpuno poništili.

 

Pre svega, podsetimo se činjenice da se tela na toploti šire, a na hladnoći skupljaju. Možemo biti sigurni da se i automobilska industrija oslanja na ovu činjenicu, te da se trudi da nam u svim uslovima pruži maksimalnu sigurnost u vožnji i na drumu. S tim u vezi, temperaturne razlike diktiraju i kompozituru automobilske gume, koja će u zavisnosti od uslova pružiti maksimalne performanse, što će najbolje prikazati sledeći dijagram:

Razlika zimske i letnje gume - Temperature

Iz ovoga možemo zaključiti da je jednako rizično u zimskim uslovima koristiti letnje gume, kao i vožnja na zimskim u toku letnje sezone!

 

Kada smo se dotakli rizika, da vidimo šta kaže zaustavni put pri određenim temperaturama:

Razlika zimske i letnje gume - zaustavni put

Iz priložene grafike možemo izvući zaključak da zimske gume ne služe samo za vožnju po snegu već za vožnju u zimskim uslovima kada su temperature niže, asfalt hladan, mokar, klizav...

 

GUME ZA SVE SEZONE

Gume za sve sezone predstavljaju kompromisno rešenje, ali u kompromisnim uslovima! Veliki broj korisnika guma za sve sezone zadovoljan je njihovom trakcijom, kretanjem po snegu i ledu, sve dok su temperature u umerenom plusu ili minusu. Većina dugogodišnjih korisnika ove vrste pneumatika biva veoma iznenađena kada promeni odluku i pređe na namenske gume za letnje i zimske uslove.

 

UOČAVANJE RAZLIKE

Razlika zimske i letnje gume - Uočavanje razlike

Iz priložene fotografije može se zaključiti da letnju gumu krase pretežno "osnovne" crte koje služe za izbacivanje vode, dok se već na gumama za sve sezone može primetiti prisustvo dodatnih linijica koje služe da bolje "zagrebu" podlogu. Nasuprot tome, kod zimskih guma gotovo je nemoguće ne primetiti gustu koncentraciju dodatnih kanala i linijica, što je uz značajno mekšu kompozituru gume idealna kombinacija za zimske uslove.

 

ZAKLJUČAK

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da uočite i prepoznate razlike i da će uticati na vašu odluku da i pored otežane finansijske situacije donesete pravu odlukunivo sigurnosti podignete na najviši nivo i izbegnete neprijatnosti koje mogu biti prouzrokovane lošim izborom pneumatika.

Savetujemo da pogledate snimak u nastavku, u kojem je u kratkim crtama prikazana razlika u ponašanju vozila na putu.

 

Želimo Vam sigurnu vožnju!

Pretraga guma
fb-pixel