PRETRAGA GUMA

ADEKVATNA OBUĆA - Rizici vožnje na letnjim gumama u zimskim uslovima

ADEKVATNA OBUĆA - Rizici vožnje na letnjim gumama u zimskim uslovima

U prethodnim tekstovima obradili smo temu vožnje na zimskim gumama u letnjoj sezoni i došli do sledećih zaključaka:

NARUŠEN JE NIVO BEZBEDNOSTI, jer je smesa od koje je napravljena zimska guma značajno mekša što smanjuje njenu trakciju na temperaturi asfalta u letnjoj sezoni i produžava zaustavni put....

- HABANJE GUMA značajni je izraženo iz pomenutih razloga

- NIJE ISPLATIVO, kako sa aspekta same potrošnje pneumatika, tako i zbog eventualne štete koju možete prouzrokovati u saobraćaju sebi ili drugima.

Nedostatak kanalića na letnjim gumama

Takođe, u prethodnim tekstovima obradili smo i raspoznavanje guma, u zavisnosti od toga kojoj su sezoni namenjene te bismo ovom prilikom objasnili rizike vožnje na leznjim gumama u blagim i ekstremnim zimskim uslovima.

 

Proizvođači pneumatika nastoje da ponude namensku gumu koja u određenim uslovima daje najbolje performanse. S tim u vezi, letnje gume optimizuju isključivo za temperature asfalta koje se kreću od +7 do +50 stepeni, dok se za zimske pokriva opseg od +7 do -30, a kod nekih pneumatika i do -50 stepeni celzijusove skale.

Osim smese od koje se gume prave, značajna karakteristika je i šara (dezen) gume koja diktira užu specifičnost gume. Na primer, gume sa više kanala i lamela bolje izbacuju vodu i bljuzgavicu, dok one sa manje odlaze u krajnost sportske upotrebe sa pojačanim performansama u suvim uslovima.

 

Bilo kako bilo, letnjim pneumaticima nije mesto na niskim temperaturama, poledici ili snegu. Zašto?

- Postaje krute na temperaturama nižim od +7 stepeni i tako gube performanse i trakciju, a produžavaju zaustavni put.

- Osim krutosti, zbog nedostatka dodatnih kanalića koje poseduju zimske gume, ne mogu da "zagrebu" po poledici ili snegu, kako prilikom ubrzavanja, tako i prilikom zaustavljanja.

Kanalići na zimskim gumama

Šta kaže zakon?

Kada je izbor pneumatika u pitanju, zakon jasno kaže da se u periodu od 1. novembra do 1. aprila moraju koristiti namenski zimski pneumatici ukoliko na kolovozu ima poledice, snega ili leda. Ne sme vas iznenaditi to da rizikujete da budete kažnjeni ukoliko na putu nema ničeg navedenog, a temperatura je u minusu. U tom slučaju, i najmanja rosa, magla ili kiša brzo se pretravaju u poledicu i na kraju u led.

 

Prevencija je pola zdravlja

Preventivnim delovanjem i odgovornim ponašanjem u saobraćaju smanjuju se rizici od izazivanja saobraćajnih nezgoda i nastajanja materijalne, ili štete po zdravlje vas ili ostalih putnika. Razumevajući situaciju i nizak životni standard, ma koliko se činilo nepristupačnim posedovanje seta letnjih i zimskih pneumatika, sigurno ih je lakše obezbediti nego se nositi sa posledicama koje se mogu dogoditi na drumu upotrebom neadektavnih.

Kako u januaru najavljuju snežne padavine, da bismo obezbedili što povoljnije cene i uslove nabavke zimskih guma, pozivamo vas da posetite stranicu PROIZVODI NA AKCIJI i pronađete gume koje odgovaraju vašem vozilu.

 

Uz svaki par guma kupljen kod nas, na poklon dajemo merač dubine šare, kako biste u svakoj prilici mogli da izmerite dubinu gaznog sloja i uverite se da je on još uvek u propisanim zakonskim okvirima.

 

Za bilo kakva pitanja ili savete stojimo na raspolaganju.

 

Kedi vam želi sigurnu vožnju!

Pretraga guma
fb-pixel