PRETRAGA GUMA

Da li je bezbedno voziti zimske gume leti?

Da li je bezbedno voziti zimske gume leti?

Poznato je da prema zakonu o saobraćaju u Srbiji vozači od 1. aprila više nisu u obavezi da voze na zimskim gumama, pa im to ostavlja mogućnost da sami odluče da li će od pomenutog datuma voziti na letnjim ili i dalje na zimskim. Mnogi se odlučuju da vožnju nastave na zimskim pneumaticima, a da li je to bezbedna i isplativa praksa razjasnićemo u narednom tekstu.


Suštinska razlika između zimskih i letnjih pneumatika jeste u šari i dezenu gazećeg sloja. Međutim, ono što nije vidljivo golim okom i što jedan deo vozača zanemaruje je razlika u kompozituri od koje se pravi gazeći sloj gume.


Kod zimskih pneumatika je ta kompozitura (smeša) značajno mekša i fleksibilnija, jer ona na niskim temperaturama mora da ostane elastična i da pruži dobro prijanjanje. Prema preporukama proizvođača zimske gume se koriste samo na temperaturama nižim od 7 stepeni. Sa druge strane, smeša od koje je napravljena letnja guma ne gubi svoja svojstva na visokim temperaturama.

POTROŠNJA GUMA

Prema rezultatima uporednih testova performansi zimskih i letnjih guma utvrđene su značajne razlike u ponašanju tokom letnjeg perioda kada je u pitanju zaustavni put, prijanjanje, potrošnja pneumatika i potrošnja goriva. Rezultati su pokazali da vožnja na zimskim gumama tokom letnjih dana nije bezbedna jer slabije prijanja na kolovoz, kao i da se ove gume na vrelom letnjem asfaltu značajno brže troše, a u nekim situacijama čak i raspadaju.

 

ISPLATIVOST

Ukoliko se odlučite da u letnjem periodu nastavite da vozite na zimskim gumama, misleći da ćete tako uštedeti novac, verovatnije je da ćete sebi napraviti medveđu uslugu odnosno da će se te gume potrošiti tokom leta i vrlo verovatno neće ispunjavati dozvoljenu dubinu šare tokom naredne zimske sezone. Ne treba smetnuti s uma i činjenicu da će vožnja na zimskim gumama tokom leta uticati i na veću potrošnju goriva vašeg automobila.

 

BEZBEDNOST

Zimske gume imaju mnogo duži put kočenja tokom vožnje u letnjim uslovima. U slučaju vožnje pri većim brzinama (oko 90 km/h) zaustavni put prilikom kočenja se povećava za čak 7 metara. Takođe, zbog činjenice da se zimske gume leti brže zagrevaju, one pokazuju i lošije performanse u krivinama i pri oštrim manevrima.

 

Ukoliko nemate adekvatan prostor za čuvanje vaših guma u vansezonskom periodu, nudimo vam uslugu odlaganja guma u našem “hotelu za gume” po veoma povoljnim uslovima. Više informacija o ovoj usluzi možete pročitati ovde.


Iako su gore navedeni razlozi argumentovani na više načina, mnogi vozači se ipak odlučuju da voze na zimskim pneumaticima tokom leta. Jedan deo vozača smatra da je kupovina dodatnog seta guma način da proizvođači zarade dodatni novac, drugi zbog finansijskih (ne)mogućnosti nemaju uslove za dva seta guma tokom godine… Uz razumevanje otežane finansijske situacije ističemo da u našoj ponudi postoje i pneumatici nižeg cenovnog ranga, a zadovoljavajućeg kvaliteta za letnje uslove, pa savetujemo da ipak uzmete u razmatranje nabavku letnjih pneumatika.

Preporučujemo vam da pročitate i jedan od naših prethodnih tekstova “Detaljan vodič za kupovinu auto guma” u kom možete naći još mnogo korisnih informacija kada je u pitanju kupovina novog seta guma za vaš automobil.

Pretraga guma
fb-pixel