PRETRAGA GUMA

Sigurnosni šrafovi - šta kada se izgubi ili ošteti ključ za odvrtanje?

Sigurnosni šrafovi - šta kada se izgubi ili ošteti ključ za odvrtanje?

Kako u našem dragom Novom Sadu, tako nažalost i u ostalim gradovima/mestima u Srbiji sve češće smo svedoci ovakvih scena:

sigurnosni srafovi kradja tockova slika 1

sigurnosni srafovi kradja tockova slika 2

sigurnosni srafovi kradja tockova slika 3

Izvor forografija: polovniautomobili.com

Sa ciljem da za što veću sumu unovče točkove, lopovi traže što lakši plen sa što vrednijim točkovima. Na meti lopova su najčešće automobili koji su parkirani u mračnim ulicama, pod krošnjama drveća ili na parkinzima koji su udaljeni od zgrada. Neretko, osim točkova, na automobilima koji su bili na meti lopova nastane i dodatna šteta u vidu iskrivljenih trepni, branika, diskova i dr. :-(

 

U pravi čas, za spas, pojavili su se sigurnosni šrafovi.

U pitanju su, po svojoj suštini obični, ali zbog specifične glave specijalni šrafovi koji se ne mogu odvrnuti običnim ključem za demontažu točka.

Bilo da po točku imate tri, četiri, pet ili više šrafova, dovoljno je da postoji jedan sigurnosni šraf i time ga je gotovo nemoguće demontirati osim specijalnim nastavkom (izuzev lomljenjem, sečenjem ili drugim bučnim i sigurno nimalo jednostavnim metodama).

Od određenog momenta neki proizvođači automobila opredelili su se da nova vozila opremaju sa sigurnosnim šrafovima, a kao i kod naknadne ugradnje, za njih se dobija ključ/nastavak za ključ sa kojim se oni mogu odvrnuti.

 

Kada potencijalno dolazi do problema kod odvrtanja sigurnosnih šrafova?

Iz našeg iskustva dva su glavna razloga:

1. Kada se nastavak za sigurnosni šraf nestručno upotrebi te usled proklizavanja više ne može da odvrne šraf.

2. Kada se nastavak za sigurnosni šraf izgubi.

S obzirom na to da na tržištu, pored fabričkih ugradnji, postoji i veliki broj proizvođača sigurnosnih šrafova, te svaki od proizvođača izrađuje oko 20-50 tipova glave sigurnosnih šrafova, u ovim slučajevima često usledi panika i preispitivanje opcija kako izvršiti zamenu točka usled oštećenja ili gubitka nastavka za sigurnosni šraf.

 

U većini slučajeva imamo rešenje da glavu sigurnosnog šrafa odvrnemo bez bušenja/sečenja!

Vulkanizerskim i servisnim mrežama dostupni su specijalni alati kojima je moguće odvrnuti sigurnosne šrafove na regularan način. U našem servisu posedujemo ove alate kojima bezbedno možemo odvrnuti sigurnosni šraf na vozilima grupacija:

  • Volkswagen,
  • BMW,
  • Ford,
  • Audi,
  • i eventualno još nekih marki ukoliko se na njima nalaze šrafovi koji odgovaraju alatu.

 

Dakle, ukoliko nastavkom koji posedujete više nije moguće odvrnuti sigurnosni šraf ili ste ovaj nastavak izgubili, bez brige. Posetite nas u Novom Sadu u ulici Miše Dimitrijevića 78 gde ćemo korišćenjem specijalizovanih alata odvrnuti Vaše sigurnosne šrafove i izvršiti zamenu za nove.

Pretraga guma
fb-pixel