PRETRAGA GUMA

Tigar auto gume - Najbolje iz Srbije

Tigar auto gume - Najbolje iz Srbije

Tigar tyres d.o.o. je kompanija osnovana davne 1935. u Pirotu. U njenoj fabrici proizvode se razni proizvodi od gume poput obuće, lepila, gumenih delova za auto industriju, sportskih lopti i rekvizita, ali i najznačajniji proizvodi po kojima je ova fabrika nadaleko poznata - pneumatici za putnička, poluteretna i industrijska vozila.

 

Tigar Pirot - proizvodnja gumenih čizamaTokom vremena i u razvojnom periodu širenja asortimana i proizvodnog pogona osnivane su i druge poslovne jedinice od kojih su neke "Autoguma" (1959.), "Tehnička guma" (1966.), "Unutrašnja autoguma"(1977.) u Babušnici i td.

 

Zbog kapaciteta i kvaliteta koje je fabrika Tigar tyres d.o.o. sa svojih nekoliko hiljada zaposlenih postizala, prvi put je 1977. fabrika BF Goodrich (kasnije u vlasništvu Michelina) pokazala interesovanje i ubrzo zaključila ugovor o licenciranju Tigra. Zatim je 1978. godine napravljeno prvo zajeničko ulaganje iz kojeg je proizišlo osnivanje "Tigar Americas" 1981. godine u SAD da bi  1990. bio osnovan i "Tigar Europe" sa sedištem u Velikoj Britajini.

 

Značajna transformacija dešava se 1991. godine kada fabrika Tigar tyres d.o.o. postaje akcionarsko društvo koje uvodi standard ISO 9001 sa kojim će otvoriti vrata svetskom tržištu i privući kompaniju MICHELIN. Prvi ugovor o zajedničkom ulaganju sa ovom kompanijom (Michelin North America) zaključen je 1997. godine nakon čega su realizovane brojne saradnje i nova zajednička ulaganja, pa tako i modernizacija fabrike.

 

Zvanično, od decembra 2009. godine fabrika "Tigar a.d." nalazi se u 100% vlasništvu fabrike Michelin. U osavremenjenom pogonu fabrike proizvode se pneumatici od kojih su najpoznatiji oni za putnička vozila koji se osim u našem regionu kotrljaju i na vozilima drugih kontinenata.

 

Neki od najpoznatijih dezena auto guma su:

  • Wintera (Winter1),
  • Prima,
  • Syneris,
  • Sigura,
  • Hitris i dr.

 

Dok su za poluteretna vozila najpopularniji dezeni:

  • Cargoo speed i
  • Cargo speed Winter.

 

Ovi dezeni razvijani su od strane Michelinovih inženjera sa ciljem da se svetskom tržištu ponude gume nižeg cenovnog ranga a zadovoljagajućeg kvaliteta i nivoa performansi za gradske i vangradske uslove.

 

2015. godine Tigar obeležava osam decenija postojanja a iste godine Tigar obuća dobija priznanje "Najbolje iz Srbije 2014. godine", izlaže na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme i ulaže milion evra u izgradnju fabrike gumenih smesa. Prema informacijama iz 2014. godine, fabrika Tigar a.d. zapošljava oko 1.500 ljudi i proizvodi nekoliko desetina hiljada pneumatika godišnje koji se distribuiraju u zemlje EU i šire.

Pretraga guma
fb-pixel