PRETRAGA GUMA

Prošla je zima. Na kakvim gumama vozimo?

Prošla je zima. Na kakvim gumama vozimo?

Nakon isteka zakonske obaveze upotrebe zimskih pneumatika, većina vozača će zimske gume zameniti letnjim, pokazala je anketa sajta Internet prodaja guma. Ipak, nešto više od četvrtine ispitanika izjavilo je da će nastaviti da koristi zimske gume jer nisu u mogućnosti da kupe nove letnje..
Prvog aprila istekao je zakonski rok po kojem su vozači u Srbiji bili obavezni da koriste zimske gume. Nakon tog datuma dozvoljena je ponovna upotreba letnjih guma.

Imajući u vidu da gume nisu jeftina stavka u kućnom budžetu i da nisu svi vozači u mogućnosti da koriste adekvatne gume za svako godišnje doba, sajt Internet prodaja guma sproveo je anketu u kojoj je učestvovalo 2.245 ispitanika i kojom je utvrđeno koliki porcenat vozača će nakon isteka ove zakonske obaveze početi da koristi letnje gume.

Tako se došlo do podatka da će 61,8% vozača skinuti zimske gume i montirati letnje, ali i da će 27,6% vozača nastaviti da koristi zimske gume jer nisu u mogućnosti da kupe letnje.

 

Anketa je pokazala i da je 8% vozača tokom zime koristilo letnje gume čime su svesno kršili zakon, a sada će nastaviti sa njihovom upotrebom. Svega 2,6% ispitanih nije koristilo automobil zimi zato što su na njemu imali letnje gume. Pogledajte kompletne rezultate ankete:

Prelazak na letnje gume

Inače, osnovna karakteristika letnjih guma je to što su one namenjene za tople dane budući da samo na temperaturama iznad 7 stepeni Celzijusa pokazuju svoje pravo lice.

Prema zakonskoj obavezi dubina šare na letnjem pneumatiku treba da bude najmanje 1,6 mm, ali se preporučuje da se menjaju već kada se istroše na dubinu šare od 3 mm. Razlika između letnjih i zimskih guma je i u tome što se letnje dizajniraju se tako da podnose visoke temperature i tvrđe su od zimskih.

Zimske gume moraju da imaju više lamela da bi prijanjanje bilo sigurnije, ako je podloga klizava. Kod letnjih to nije slučaj što obezbeđuje da one duže traju. Vulkanizeri preporučuju da se letnje gume pune azotom, jer će se ređe dopumpavati i manje zagrevati kada temperatura pređe 30 stepeni Celzijusa, što je veoma važno budući da se na taj način produžava njihov vek.

Ukoliko se nastavi sa upotrebom zimskih guma tokom leta, može se ugroziti bezbednost jer te gume u svom sastavu imaju veću količinu silikona pa se na usijanom putu opuštaju, stvaraju veći otpor, veću buku i povećavaju potrošnju goirva. Neretko dolazi do njihovog deformisanja usled čega može doći i do saobraćajnog incidenta.

Kada se zimske gume odlažu tokom leta, savetuje se da se obeleže kako bi se znalo koje su bile na prednjim a koje na zadnjim točkovima.

Izvor: B92 automobili

Pretraga guma
fb-pixel