PRETRAGA GUMA

Pritisak u gumama - preporučene vrednosti

Pritisak u gumama - preporučene vrednosti

Pneumatici predstavljaju jedinu dodirnu tačku između vašeg automobila i kolovoza, te je njihova uloga u bezbednosti od velikog značaja. Optimalan pritisak u gumama se može promeniti pod uticajem spoljne temperature, ali i drugih faktora pa je neophodno da se redovno kontroliše. Mnogi vozači nisu svesni da je nedovoljno naduvana guma jednako opasna kao i ona koja je “ćelava”, pa pritisak u gumama proveravaju tek onda kada postane očigledno da je guma nedovoljno naduvana.

Takođe, bitno je napomenuti da ispravan pritisak u gumama ne određuje, kako mnogi veruju, vrsta i dimenzija same gume već opterećenje vozila i sam stil (brzina) vožnje.

 

KOLIKO ČESTO TREBA KONTROLISATI PRITISAK U GUMAMA?

Temperatura vazduha je jedan od faktora koji značajno utiče na povećanje i smanjenje pritiska u gumama. Iz tog razloga je preporuka da se jednom u dve nedelje, a tokom zime i češće, proveri pritisak u gumama i po potrebi reguliše na propisane vrednosti. Ukoliko planirate duže putovanje obavezno prekontrolišite pritisak pre polaska na put.

Pritisak nikada nemojte proveravati neposredno nakon vožnje, jer su gume tada zagrejane. Naša preporuka je da pritisak u gumama kontrolišete kada su gume hladne, tj pre ili par sati nakon vožnje.

 

GDE SE MOGU PRONAĆI INFORMACIJE O PRITISKU U GUMAMA?

Informacija o preporučenom pritisku se može pronaći u uputstvima za vozilo ili na nalepnici sa tehničkim podacima koja se najčešće nalazi na unutrašnjoj strani vrata vozila ili ispod poklopca za gorivo. Potrebno je da obratite pažnju jer su na nalepnici najčešće ispisane dve različite vrednosti preporučenog pritiska, a nekada i više od dve. Jedna pokazuje nivo pritiska kada su “normalni” uslovi vožnje, dok druga pokazuje preporučenu vrednost ukoliko je vozilo opterećeno određenim brojem osoba ili dodatnim teretom. 


 

KOJE SU POSLEDICE VOŽNJE NA GUMAMA SA NEADEKVATNIM PRITISKOM?
 

  1. Povećana potrošnja goriva: Nepropisno naduvane gume mogu povećati potrošnju goriva zbog povećanog otpora tokom vožnje
  2. Veća potrošnja (habanje) guma: U slučaju ako je guma izduvana doći će do veće potrošnje njenog ruba, odnosno unutrašnjeg dela gume u slučaju kada je previše naduvana.
  3. Duži put kočenja: Put kočenja se produžava, pogotovo na mokrom ili klizavom kolovozu.
  4. Lošija kontrola vozila: Previše/premalo naduvana guma može smanjiti kontrolu nad vozilom, što može dovesti do lošije stabilnosti i sigurnosti tokom vožnje.

 

TPMS SENZORI (Senzori za merenje pritiska u gumama)

TPMS (Tire Pressure Monitoring System) senzori su elektronski uređaji koji služe za praćenje pritiska u gumama. Ovi senzori omogućavaju vozačima da uvek imaju informaciju o tome koliki je pritisak u svakoj od guma na vozilu.

TPMS sensori funkcionišu tako što merenjem pritiska u gumama šalju signale na kontrolnu jedinicu u vozilu, koja zatim prikazuje informacije o pritisku na instrument-tabli. Ako se pritisak u bilo kojoj od guma smanji ispod određene vrednosti, kontrolna jedinica će upozoriti vozača putem upozorenja na instrument-tabli ili zvučnog signala.

U slučaju oštećenja senzora za merenje pritiska u gumama, kod nas možete uraditi kloniranje postojećih senzora po značajno nižoj ceni u odnosu na kupovinu novih, originalnih senzora. Kloniranje TPMS senzora je moguće na većini vozila vozila koja poseduju ove sisteme.

 

ZAKLJUČAK

Kao što je već rečeno, pravilan pritisak u gumama ima značajan uticaj na bezbednost vožnje, kao i na životni vek guma i potrošnju goriva. Stoga, preporuka je da se pritisak u gumama redovno kontroliše i održava na preporučenim vrednostima vozila.

 

Pretraga guma
fb-pixel