PRETRAGA GUMA

Zimske gume: Saveznik za sigurnost i performanse čak i tokom blage zime

Zimske gume: Saveznik za sigurnost i performanse čak i tokom blage zime

Blaga zima često zavara vozače u pogledu potrebe za zimskim gumama. Iako možda nema obilnih snežnih padavina, temperature ispod sedam stepeni Celzijusa mogu značajno uticati na performanse vozila i bezbednost na putu. Upravo u takvim uslovima, zimske gume pokazuju svoju punu vrednost.

Prva stvar koju treba naglasiti je da zimske gume nisu namenjene samo za vožnju po snegu. Njihova kompozitura omogućava bolje prijanjanje na hladnim putevima, čak i kada nema snega ili leda. Na temperaturama ispod sedam stepeni Celzijusa, letnje gume postaju tvrde i gube elastičnost, što može dovesti do smanjenog prianjanja i produženog zaustavnog puta. Konkretno, zaustavni put može se skratiti za oko 30% do 40% kada se koriste zimske gume, u poređenju sa letnjim gumama, što je ključno za bezbednu vožnju u nepredvidivim uslovima.

Zimske gume, sa svojom specifičnom mešavinom gume, zadržavaju svoju elastičnost i prianjanje čak i na hladnom vremenu, obezbeđujući sigurniju vožnju.

Kada je reč o zaustavnom putu, zimske gume pružaju impresivne performanse, čak i na suvim putevima. Testovi su pokazali da je zaustavni put vozila sa zimskim gumama znatno kraći u poređenju sa letnjim ili gumama za sve sezone na hladnim površinama. Ovo je od suštinskog značaja, posebno u situacijama kada je potrebno naglo kočenje, kako bi se izbegla opasnost na putu.

Pored sigurnosnih aspekata, zimske gume takođe doprinose udobnosti u vožnji i produžavaju trajanje letnjih guma. Korišćenjem zimskih guma tokom zimske sezone, letnje gume se štede, jer se ne koriste i tokom zimskog perioda, što produžava njihov životni vek. Prema istraživanjima, prosečno vozilo pređe oko 20.000 do 30.000 kilometara sa jednim setom zimskih guma tokom sezone.

U zaključku, iako zima može biti blaža i proći bez obilja snega i leda, korišćenje zimskih guma tokom blage zime može biti odlučujući faktor za bezbednost i performanse vašeg vozila. Njihova sposobnost da zadrže prijanjanje i skrate zaustavni put na hladnim putevima pruža dodatnu sigurnost i mir vozačima u svim uslovima vožnje. Stoga, prelazak na zimske gume tokom zimske sezone, osim što je zakonska obaveza, može biti i investicija koja se isplati, pružajući zaštitu i pouzdanost tokom celog perioda hladnog vremena.

Kedi Vam želi sigurnu vožnju!

 

Pretraga guma
fb-pixel