PRETRAGA GUMA

Zimske gume obavezne od 1. novembra

Zimske gume obavezne od 1. novembra

Poslednji dani oktobra pravo su vreme da se razmišlja o predstojećoj zimi, odnosno o zimskim uslovima vožnje. Ulice prekrivene snegom i ledom su slike koje smo zbog veoma toplog leta brzo zaboravili, pa nam se čini da je priprema automobila za zimu posao do čije realizacije ima još vremena. Međutim, novi pravilnik koji reguliše ovo pitanje predviđa da od 1. novembra sve četiri gume moraju biti zimske kada je put klizav i kada na njemu ima snega.

 

Primena ovog pravilnika zbog teške finansijske situacije odlagana je dve godine. Zoran Alimpić iz Agencije za bezbednost saobraćaja u izjavi za RTV potvrdio je da su svi vozači dužni da od 1. novembra do 1. aprila imaju zimske pneumatike.

Prodavci pneumatika i vulkanizeri slažu se sa ocenama da su zimske gume daleko bezbednije za vožnju i navode primer da na klizavom i snegom pokrivenom putu, pri brzini od 50 km/h, zaustavni put prilikom kočenja može da se skrati i do 20 metara. Razlog za to je što su zimski pneumatici mekši od letnjih, imaju šire kanale i više proreza što omogućava automobilu bolje prijanjanje na podlogu i manje zadržavanje snega na njima. 

Zamena guma vulkanizer Kedi

Cene kompleta zimskih guma uglavnom se kreću u rasponu od 14.000 - 25.000 dinara u zavisnosti od tipa automobila. Kako su ovi pneumatici pogodni i za vožnju po suvom, stručnjaci napominju da vozači sa njihovom montažom ne treba da odugovlače, odnosno da čekaju prvi sneg, već da to urade ovih dana, jer kada temperature padnu ispod 7 stepeni, letnji pneumatici gube svoju fleksibilnost, zbog čega se ugrožava bezbednost u vožnji. 

 

Izvor: BLIC

Pretraga guma
fb-pixel