PRETRAGA GUMA

Merenje izduvnih gasova na tehničkom pregledu (29.07.2019.)

Merenje izduvnih gasova na tehničkom pregledu (29.07.2019.)

Prema najnovijem Pravilniku o tehničkom pregledu koji je već usvojen i koji je stupio na snagu, ne samo da se više neće biti tolerisane:

  • neispravne svetlosne grupe, kočnice, brisači,
  • pukotine na vetrobranskom staklu veće od 10mm,
  • oštećenja karoserije i šasije,
  • loše ili gume u nestandardnim dimenzijama,
  • nečitljive oznake broja šasije i motora i sl.

već će se od sada meriti i vrednosti izduvnih gasova.

 

Kako je navedeno u Pravilniku, osim kontrole DPF-a (filter čestica dizela) i postojanosti katalizatora, vršiće se merenja izduvnih gasova.

 

Prilikom ovih merenja proveravaće se gustina dimnosti, koncentracija ugljen monoksida kao i prisustvo drugih elemenata koji mogu biti štetni po okolinu. U skladu sa klasifikacijom ekoloških normi kojima vozilo podleže (Euro 3, 4, 5...) i u granicama maksimalnih dozvoljenih odstupanjima, u “karton” automobila upisaće se dobijene vrednosti, koje, bar u ovom trenutku, ne bi trebale da budu presudne za prolazak tehničkog pregleda.


Kakvo je realno stanje “na terenu”?

Ispred firme koja je koristeći H2E aparat uradila preko 2.000 tretmana dekarbonizacije, a koji poseduje brojne sertifikate bazirane na merenjima pre i posle tretmana, možemo sa sigurnošću reći da veliki procenat automobila (pogotovo sa dizel motorima) ima problema sa izduvnim gasoima koji se u manjoj ili većoj meri odražava i na sam rad motora.

Zanemarivanjem ovog problema, stanje vremenom postaje sve gore.

Efikasnost motora prikazana kroz vreme/pređene kilometre

Efikasnost motora prikazana kroz vreme/pređene kilometre


Od kada počinje primena?

Iako je deo koji se odnosi na merenje izduvnih gasova na tehničkom pregledu usvojen, iako dobijene vrednosti u ovom trenutku neće imati uticaja na odluku da li je vozilo prošlo tehnički ili nije, postavlja se pitanje u kom trenutku će se ova odluka promeniti. Pod pretpostavkom da postoji prostor koji je ostavljen tehničkim pregledima da nabave neophodnu opremu i izvrše obuke osoblja za ovaj deo posla, prema navodima medija, moglo bi se zaključiti da je većina već pripremila sve što je neophodno. Na društvenim mrežama pojavljuju se i prve objave na ovu temu, a vlasnici vozila bivaju iznenađeni, što time da je merenje počelo da se vrši ubrzo nakon usvajanja uredbe, što dobijenim rezultatima na osnovu kojih izvode zaključke da će njihovom vozilu biti potrebne skupe intervencije kako bi se vrednosti vratile u dozvoljene okvire.

 

Kako do zdravijeg motora, boljeg sagorevanja i vraćanja vrednosti izduvnih gasova u dozvoljene okvire?

Postupkom H2E dekarbonizacije koji smo sprovodili na vozilima putničkog, poluteretnog, teretnog i moto programa, bez obzira da li koriste dizel, benzin ili plin, merenjima smo utvrdili da gotovo sigurno (osim ukoliko je stanje motora po pitanju naslaga ugljenika kritično ili su neki delovi neispravni) već nakon prvog tretmana vrednosti izduvnih gasova se vraćaju u dozvoljene okvire. Ovim, ne samo da ste uradili “pripremu” za tehnički pregled, već ste vašem vozilu pomogli da ponovo “prodiše punim plućima”.


Šta je dekarbonizacija i koji su njeni efekti?

Dekarbonizacija predstavlja postupak uklanjanja naslaga ugljenika (čađi) iz motora posredstvom vodonika (u našem slučaju H2E gasa, visokog i ponovljivog kvaliteta) koji ima sposobnost da “odlepi” naslage sa mesta na kojima su se nataložile te im pokaže put ka izduvnom sistemu, odakle će one napustiti motor.

Efekti dekarbonizacije vidljivi su odmah nakon tretmana. Merenjima izduvnih gasova pre i posle tretmana dokazan je efekat dekarbonizacije. Pored “brojki” (koje do sada i nisu bile glavni motivator vozačima da na svojim vozilima urade dekarbonizaciju) u velikom broju slučajeva kao efekti dekarbonizacije zabeleženi su:

  • Pravilniji rad motora,
  • bolje sagorevanje,
  • ubrzanje bez “rupa” i trzaja,
  • niža potrošnja i sl.

 

Više o usluzi dekarbonizacije možete pročitati OVDE.

Najčešća pitanja i odgovore u vezi sa ovom uslugom možete pročitati OVDE.

Sve u vezi sa uslugom dekarbonizacije na motorima i lakim četvorotočkašima možete pročitati OVDE.

Utiske i komentare onih koji su uradili postupak možete pročitati OVDE.

 

AKTUELNE CENE USLUGE DEKARBONIZACIJE MOŽETE POGLEDATI OVDE.

Termin možete rezervisati putem naše Facebook stranice, e-mailom na [email protected] ili telefonom na 021 6 369 527.

Kedi Vam želi čiste motore i sigurnu vožnju!

Pretraga guma
fb-pixel