PRETRAGA GUMA

Zatamnjena stakla i folije. Šta je dozvoljeno, a šta nije?

Zatamnjena stakla i folije. Šta je dozvoljeno, a šta nije?

Prethodnih dana se veliki broj vozača zapitao i zabrinuo povodom novonastale situacije oko zatamnjivanja stakala koja je, nakon najnovijih izmena zakona, mnogima ostala nejasna. Nažalost, neki su se već našli i u neprilici da zbog neinformisanosti, ili nepotpunih objašnjenja, ostanu bez tablica i budu isključeni iz saobraćaja kao tehnički neispravni.

 

O čemu se radi i šta je dozvoljeno, a šta nije?

U epizodi emisije SAT od 19. februara 2018. godine detaljno je objašnjena situacija u vezi sa zatamnjenim staklima, bilo da su u pitanju fabričke ili naknadne ugradnje.

 

Gosti emisije, Nikola Vučinić (firma "Black Glass" - sertifikovani ugrađivač folija) i  Slobodan Valdevit (Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda Srbije) govorili su o slučajevima i mogućim opcijama po ovom pitanju.

 

Na pitanje, ko su vlasnici vozila koji nemaju nikakvu drugu opciju osim da uklone folije sa svojih vozila, Nikola (firma "Black Glass" - sertifikovani ugrađivač folija) je odgovorio:

"Svi vlasnici vozila koji imaju ugrađenu foliju, bez obzira na to da li je ona sertifikovana ili ne, a nemaju prethodno dobijen atest, a nemaju ni homologacionu nalepnicu između folije i stakla moraju da uklone foliju zato što nisu u mogućnosti da izvade atest."

Drugim rečima, onaj ko nema papir od Agencije za bezbednost saobraćaja, ili nema već ugrađenu nalepnicu (koju prati i papir), on mora da ukloni folije sa svog vozila.

 

Po pitanju dopisa koji je Asocijaciji uputila Saobraćajna policija, Slobodan (Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda Srbije) prenosi:

"Vozilo koje je prepravljeno ugradnjom uređaja koji omogućuje normalnu vidljivost a koje ne poseduje uverenje od Agencije za bezbednost saobraćaja ne može smatrati tehnički ispravnim. Takođe, u dopisu je navedeno da ukoliko takvo vozilo bude upućeno na vanredan tehnički pregled, i ukoliko se na tom pregledu uklone folije, nije potrebno raditi naknadno ispitivanje stakala."

Zatamnjivanje stakala - saopštenje mupa

Zatamnjivanje stakala - saopštenje mupa drugi deo

Za više informacija o ovoj temi, možete pogledati i snimak emisije u kojoj je situacija po pitanju zatamnjivanja auto stakala objašnjena do sitnih detalja. 

 

Zanimljiva činjenica je ta da se samo u Srbiji lepljenje folija smatra "prepravkom vozila" iako je procedura donekle usklađena sa pojedinim zemljama EU. Ukoliko imate zalepljene folije na staklima Vašeg vozila, savetujemo da pogledate ovu emisiju kako biste se informisali o ovom temi i izbegni neprijatnosti prilikom saobraćajne kontrole.

Kedi Vam želi sigurnu vožnju!

Pretraga guma
fb-pixel