PRETRAGA GUMA

Korisni saveti za bezbrižno putovanje i odmor

Korisni saveti za bezbrižno putovanje i odmor

Stigao je jul, mesec kada se uglavnom planira ili već i odlazi na godišnji odmor. Nakon nekoliko meseci rada, a pred polazak na put, svi su uglavnom već u mislima negde na plaži. Ipak, potrebno je skoncentrisati se još malo i pripremiti se da put protekne bezbrižno, a odmor bude pravo uživanje!

Pošto je, kako kažu veliki umovi, ponavljanje majka znanja, podsetimo se nekih stvari koje već uglavnom znamo, ali bismo ih mogli zaboraviti usled euforije...

Provera ispravnosti vozila pred put

Već smo naveli neke korisne savete pred polazak na put u sezoni godišnjih odmora u zimskom periodu pa bi, s obzirom na razliku u sezoni, samo dopunili ovu listu.

 

Dakle:

 • Provera pritiska u pneumaticima - kada su temperature visoke, vazduh se širi, a pritisak raste. Zato, s obzirom na temperaturne oscilacije u ovom periodu, obavezno proverite pritisak u gumama i ispoštujte onaj koji je naveden na poklopcu rezervoara ili na pragu vrata u zavisnosti od dimenzija pneumatika i opterećenosti automobila.
 • Provera ispravnosti trapa  -  Ukoliko ste primetili neke nove zvukove prilikom vožnje, lupanje, skteranje automobila dok volan stoji pravo ili slično obavezno obavite proveru ispravnosti delova trapa, a potom i optiku/geometriju istog.
 • Dubina šare pneumatika Minimalna dozvoljena dubina šare za letnji pneumatik je 1,6 milimetara. Naravno, za bezbedno putovanje i pravilno izbacivanje vode, potrebno je da dubina kanala na pneumaticima ne bude ispod 2mm.
 • Rashladna tečnost - Voda hladi bolje od antifriza! Savetujemo da se jednom godišnje uradi provera tečnosti za hlađenje kao i njena zamena. S obzirom da proces nije komplikovan, a ni skup, leti je bolje u rashladnom sistemu imati veći procenat (destilovane) vode, dok je zimi poželjna veća koncentracija antifriza.
 • Servis - Naravno, pred polazak na put obavezno preporučujemo da uradite i servis koji podrazumeva zamenu dotrajalih delova, ulja, filtera i drugih stvari kojima je vreme za zamenu.
 • Dopuna klime - Čak i ukoliko imate utisak da klima hladi odlično, poželjno je jednom godišnje proveriti i po potrebi dopuniti nivo freona u sistemu. Jedan od najčešćih uzroka otkazivanja kompresora klime je upravo nedostatak freona. Dopuna nije skupa, a kompresor jeste.

Plan puta

Kako bi koncentracija za vreme puta bila na maksimumu, preporučujemo svakako i da se putovanje isplanira. Neke od stvari koje možete svakako uraditi po ovom pitanju su:

 • Provera i određivanje rute kojom se ide do odredišta - Proveru stanja na putu uvek možete uraditi pozivom AMSS-a na broj 021 523481. AMSS raspolaže najsvežijim informacijama o stanju na putu, zastojima i sl.
 • Kada ste se informisali o mogućim putnim pravcima i stanju na njima, predlažemo da proučite mapu kako ne biste tokom puta morali da razmišljate koje je sledeće mesto ili orijentir.
 • Pauze i odmor - Sada kada znate kojim putem idete i koji su vam orijentiri, predlažemo da isplanirate i pauze za odmor. Na svaka dva do tri sata vožnje poželjno je napraviti makar kratku pauzu za osveženje, da malo “protegnete noge” i skoncentrišete se na vožnju u nastavku puta.

Bezbednost na putu

Kada je u pitanju bezbednost na putu, svi smo ubeđeni da sve znamo, ali hajdemo se podsetiti bar nekih osnovnih stvari:

 • Vezivanje pojasa - prema poslednjim izmenama Zakona o saobraćaju obavezno je vezivanje i na zadnjoj klupi!
 • Ukoliko vozite dete, obavezno obratite pažnju da li se i dalje vozi u dečijem sedištu adekvatnom za njegov uzrast i na propisan način. Vodič o dečijim sedištima možete pogledati ovde.
 • Mobilni telefon  -  Odložite telefon dok vozite. Nema ničeg važnijeg u tih nekoliko sati od bezbednosti vas, vaše porodice i drugih učesnika u saobraćaju! Ukoliko unapred znate da ćete morati da obavite važan poziv, bluetooth zvučnik koji vam omogućava bežično povezivanje telefona i bezbedno razgovaranje, možete nabaviti već od 10€.
 • Pomoć na putu - Iako se svaki vid dodatnog osiguranja kod nas smatra luksuzom, ipak predlažemo da razmotrite opciju zakupa ove usluge. Kod AMSS-a u varijanti osnovnog godišnjeg članstva (800 dinara) možete dobiti korektnu pomoć u slučaju da vam zatreba.

Dugo očekivani i zasluženi odmor

Kada ste bezbedno stigli želimo vam da:

 • Zaboravite na obaveze i da se odmorite
 • Telefon koristite samo za fotografisanje
 • Postavite fotografiju mora, plaže, šume, planine…. na našu Facebook stranicu, jer ih i mi volimo! :)

 

Srećan put, odmor i povratak želi vam KEDI NS!

Pretraga guma
fb-pixel